HISTÒRIA DE LA FEDERACIÓ

El futbol americà va néixer ja fa més de 100 anys. Es va originar a l’Acadèmia de West Point, als Estat Units.

A Catalunya va arribar l’any 1987 de la mà d’ Alfonso Genchi, entrenador de l’equip dels Cardinals de Palermo (Itàlia), qui la seva influència va portar al  Pere Moliner a fundar el primer equip espanyol, els Badalona Drags.

El primer partit a casa nostre es va jugar el 19 de març de 1988 enfrontant els Drags amb els Cardinals de Palermo. A partir d’això van neixer els Bufals i Boxers de Barcelona i els Pioners de l’HospitaletAmb aquests quatre clubs es va constituir la Federació, el 23 d’octubre de 1988,  i es va organitzar la Primera Lliga Catalana, amb els quatre equips fundadors, que van guanyar els Drags. L’acta fundacional de la entitat amb Ramón Ventura com a primer president es de data 16 de juny de 1989, i la Federació Catalana de Futbol Americà va ser reconeguda e inscrita al registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya amb el número de inscripció 6026 amb data 19 de juliol d’aquell mateix any.

Fins la creació de la Agrupación Española de Fútbol Americano l’any 1995, la Federació Catalana va ser l’encarregada de la organització de totes les Competicions Oficials de Fútbol Americà al Estat espanyol. La Federació Catalana és actualment la única Federació de Futbol Americà al Estat Espanyol. A nivell estatal el futbol americà de Catalunya és el més important de tota Espanya no només en número de federats sino en nivell esportiu i de títols.

Als últims anys i en part gracies a la introdució del Futbol Flag, futbol americà sense contacte, a les escoles de Catalunya, el futbol americà al nostre país a assolit un important creixement. L’any 2002 va ser el primer que a Catalunya es van disputar competicions oficials en totes les categories.

Durant la temporada 2008-2009 la FCFA celebra el seu vintè aniversari. Durant aquest 20 anys d’existència han estat quatre els diferents presidents de l’entitat. A Ramon Ventura (Barcelona, 1958) qui va presidir des de la fundació li va substituir Francisco Javier Quintana (Santander, 1938) escollit el 4/12/91 i que va agafar la FCFA en una situació complicada, ja que aquella temporada alguns equips van deslligar-se de la FCFA per constituir una lliga comercial que va fracassar a la llarga, a més de una difícil situació econòmica per una no molt bona gestió. Va estar al càrrec fins el 26/1/93, data en la que Xavier Pascuet (Valladolid, 1941) es va posar al capdavant mantenint el càrrec durant 10 temporades fins que el 20/5/2003 li va substituir Joan Josep Ayuso (Girona, 1948), qui durant més de 20 anys va ocupar el càrrec, prenent-li el relleu el 13/2/2024 en Angel Olmo (Sabadell, 1976), actual president.

WordPress Video Lightbox Plugin